Kosta Boda Glasværk

(Svensk: Kosta Boda Glasbruk)

Glasarbejde
Siden er publiceret / opdateret: 30. januar 2024
Maksimér
Kort over sydsverige
Åbningstider
Åbningstider 2024:
Se Kosta Bodas eget website under Links, hvor der også er åbningstider for butikkerne Kosta Boda Outlet og Orrefors Outlet Hem - Kosta.
AdresseAdresse Adresse
Kosta Glasbruk
Stora vägen 96
360 52 Kosta
Sverige
GPSGPS GPS
Latitude : 56.8517
Longitude : 15.3962
(WGS84: Decimal)
Indstil din GPS

Glas og brugsting til hjemmet

Kosta Boda i byen Kosta mellem Växjö og Nybro er et af de få glasværker i Glasriget, der har formået at forny sig og se nye muligheder i et meget svært marked. Konkurrencen fra lande med lave lønninger har gjort det svært at producere serviceglas i Sverige. Derfor har man på Kosta Boda kun beholdt den del af glasproduktionen der sælger, og så suppleret med salg af brugsting til hjemmet m.m. i de nye butikker, der er skudt op på det gamle glasværk.

Tidligere var Kosta Boda-mærket et kvalitetsstempel, og som forbruger vidste man, at varen var fremstillet her på det gamle glasværk fra 1742. Men i dag er Kosta Boda gået på kompromis med sine stolte traditioner og importerer nu produkter fra glasværker i lavtlønslande og sælger dem under navnet Kosta Boda. Præcis som det sker på flere af Smålands glasværker, der i dag sælger glas fra Thailand, Spanien og Slovenien. Hvis man besøger Kosta Boda, kan man derfor ikke forvente, at glasset man står med i hånden, er produceret på glasværket i Sverige.

Butik i Kosta Boda
Foto: © sydsverige.dk

Overnatning nær Kosta BodaButikker, showroom m.m

Kosta Boda har butik med kvalitetsvarer i glas, og i modsætning til flere af de andre glasværker i området satses der overvejende på brugsting i godt design frem for farvede pynteglas og gaveartikler.

Over for glasbutikken finder man butikken "Hem" med en lang række brugsting til hjemmet. Og går man ind på selve fabriksområdet møder man Kosta Boda Art Gallery, der rummer showroom med nyeste produkter. Naturligvis kan man også få en rundvisning i glaspusteriet (entré).

Shoowroom på Kosta Boda
Showroom med nyeste produkter. Foto: © sydsverige.dk


Hyttsill på Kosta Boda

I sommerhalvåret arrangeres Hyttsill for grupper. Det er et aftenarrangement med mad, glaspustning og underholdning i glasværkets Glascenter.

SE OGSÅ

Flere glasværker i Sydsverige

Kosta Boda Art Hotel

Det nye Kosta Boda Art Hotel tiltrækker gæster fra udlandet, der tilbringer et par dage i Kosta. Hotellet er en nyskabelse med masser af farver og spændende design. Kosta Bodas forskellige glaskunstnere fik til opgave at udsmykke hvert deres område på hotellet. Fx har den berømte glaskunstner og formgiver Bertil Vallien (f. 1938) udsmykket hotellets lobby. Baren er naturligvis udført i glas, ligesom der er anvendt glas til håndvaskene på flere af værelserne.

Alle - ikke kun hotellets gæster - er velkommen til at besøge glasbaren og restauranten: Linnéa Art Restaurant.

Kosta Outlet

Kosta Boda har erkendt, at der skal andet end glas til at lokke turister til den lille by. Lige over for glasværket finder man shoppingcentret Kosta Outlet på 20.000 kvm med modetøj, sko, bøger, legetøj, blomster, boligindretning, m.m.

Det ældste glasværk i Glasriget

Kosta Boda Glasværk er fra 1742 og dermed det ældste glasværk i Glasriget. Glasværket blev grundlagt af länsherrene i Kronobergs Län og Kalmar Län, Anders Koskull og Georg Bogislaus Staël von Holstein. Navnet Kosta Boda blev dannet af initialerne fra de to mænds navne. De lod glasværket opføre dybt inde i Smålands skove, hvor man let kunne skaffe de enorme mængder træ, der skulle til for at holde ovnene i gang. Produktionen bestod af vinduesglas, serviceglas til kongehuset, lysekroner til kirker m.m.

Spændende industrimiljø

På den anden side af glasværket, neden for bakken, kan man skimte herregården fra 1758, som fungerede som direktørbolig. Glaspusterne boede i de to lave huse bagved. Og længere væk på Stora Vägen ser man otte hytter, hvor daglejerne boede. På den anden side af vejen ligger flere glasarbejderboliger.

Relaterede artikler

- Glasrigets historie
- Trinnene i glasfremstilling
- Glastyper