Garpen med Garpens fyr

(Svensk: Garpen med Garpens fyrplats)

Garpens fyr

Foto: Robert Andersson, CC BY-NC-ND 2.0

Siden er publiceret / opdateret: 11. oktober 2023
Maksimér
Kort over sydsverige
GPSGPS GPS
Latitude : 56.3902
Longitude : 16.1288
(WGS84: Decimal)
Indstil din GPS

Et populært udflugtsmål

I Kalmarsund, strædet mellem det østlige Småland og Øland, ligger den lille, stenede ø Garpen, som kun stikker et par meter op over havoverfladen. Fra fastlandet er der to km ud til øen, som er et populært udflugtsmål.

Transport til øen

I højsæsonen fra slutningen af juni til midten af august sejler en båd til Garpen fire gange dagligt fra torsdag til søndag fra Bergkvara gästhamn midt mellem Kalmar og Karlskrona. Turen over til øen tager et kvarter.

Overnat på Garpen

Bygningerne er fra den tid, hvor Garpens fyr var bemandet. Øen og husene ejes af foreningen "Garpens vänner", mens sjöfartsverket ejer fyret.


Kortet er oprettet af sydsverige.dk.
Fra havnen i Bergkvara er der ca. to km til Garpen. Klik på symbolerne på kortet for mere info. Du kan også zoome ind / ud på kortet og klikke øverst til venstre for at skifte til satellit-visning.


Garpens fyr ud for Öland
Foto: Robert Andersson, CC BY-NC 2.0)


Den tidligere fyrmesterbolig fungerer om sommeren som pensionat. Her er kaffeservering og mulighed for at købe mad. Man kan også leje hele øen og bygningerne med de 20 sovepladser for et døgn.

På øen finder man ro for en stund, inden sejlturen går tilbage til fastlandet. For et moderne menneske kan det dog være svært at forstå, hvordan fyrmesteren Hjalmar Sjöholm formåede at blive på øen i samtlige 24 år, hans tjenesteperiode varede. Ikke en eneste gang mellem 1917 og 1941 forlod han Garpen, end ikke under sin årlige to-ugers ferie.

Fyret

Det 27 meter høje Garpens fyr i armeret beton er opført i 1934. Tidligere havde øen et smukt fyr i røde teglsten opført i 1893, men teglstenene var efterhånden blevet frostsprængt, så i 1934 rev man det ned og opførte det nuværende fyrtårn.

I 1935 havde Garpen 16 fastboende indbyggere: en fyrmester, en fyrassistent og deres respektive familier. Med 16 beboere sagde loven, at øen skulle have en skole, og den blev bygget! I 1967 blev fyret automatiseret, og siden har der ikke boet nogen fast på øen.

SE OGSÅ

Flere øer i Sydsverige