Lysekil

Siden er publiceret / opdateret: 24. november 2020
Maksimér
Kort over sydsverige
GPSGPS GPS
Latitude : 58.2789
Longitude : 11.4469
(WGS84: Decimal)
Indstil din GPS
Lysekil i Bohuslän nord for Göteborg
Badepladsen ved Strandpromenaden i centrum af Lysekil. Foto: © sydsverige.dk


Kajaksejlads i skærgården på Sveriges vestkyst

Lysekil er smukt beliggende på Sveriges vestkyst, ca. 100 km nord for Gøteborg. Byen er omgivet af dybe fjorde og skærgårdsøer, og det giver ideelle vilkår for kajaksejlads. Medbringer du egen kajak, kan du benytte den nye dykker- og kajak-bådebro i havneområdet ("Lysekils dyk- och kajakhamn"), hvorfra det er nemt at få kajakken i vandet. Her kan man også få opbevaret sin kajak op til 48 timer mod en afgift.

Skærgården omkring Lysekil er kendt som noget af Sveriges bedste padlevand. Øerne skærmer for vinden, så vandet ofte er roligt især om foråret og sommeren, hvorimod efteråret ofte er mere blæsende. Se også Kajaktur ved Malö.

Badning fra klipperne

Alene i og omkring Lysekils centrum findes syv badestrande – eller snarere badepladser. Besøg fx den hyggelige badeplads ved Strandpromenaden ikke langt fra lystbådehavnen.

Skærgårdsklipper i Stångehuvud ved Lysekil
Stångehuvud naturreservat sydvest for centrum af Lysekil. Granitten blev dannet for 920 millioner år siden og var i anden halvdel af 1800-tallet eftertragtet i stenindustrien. Stångehuvud med de smukke klipper har været naturreservat siden 1982. Foto: Andreas Nordström/imagebank.sweden.seHavets Hus

Havets Hus ved havnen i Lysekil er et saltvandsakvarium med fisk og andre arter fra Gullmarsfjorden og skærgården ved Lysekil. Akvariet henvender sig især til børnefamilier. Sammenlagt har Havets Hus 40 akvarier – fra små akvarier på kun 70 liter til store på 140.000 liter.

Orust Sverigeserien - Topo50 - blad 35. Målestok 1:50.000
Orust Sverigeserien
Topo50 - blad 35

Køb kort over skærgården med Lysekil

I vores webshop kan du købe et detaljeret kort i målestok 1:50.000 over skærgården med Lysekil: Orust Sverigeserien - Topo50 - blad 35. Kortet er velegnet til fx vandreture, cykelture og udflugter på skærgårdsøerne Orust og Tjörn og fastlandet nord for Orust.Bådtur fra havnen

Tag fx færgen fra centrum af Lysekil ned til den store skærgårdsø Skaftö (forbundet med broer til fastlandet) med gode cykelveje og vandrestier. Færgen lægger til i Fiskebäckskil på Skaftö med en hyggelig marina.

Skærgården Lysekil i Bohuslän nord for Göteborg
Lysekil. Foto: © sydsverige.dk


Vandring på Kuststigen

Den ca. 250 km lange vandrerute Kuststigen mellem byen Uddevalla og halvøen Sotenäs passerer gennem Lysekil. Følg fx den 13 km lange etage 12 fra Lysekil langs skærgårdskyst og gennem skov i et kuperet terræn, læs om Kuststigen under links.

Omegnen af Lysekil

Ved Åby fjorden ca. 20 km nord for Lysekil kan man besøge dyreparken Nordens Ark, som arbejder for at give truede dyr en fremtid. Dyreparken har omkring 80 dyrearter fra hele verden, bl.a. en del truede dyr som risikerer helt at forsvinde, hvis ikke dyreparker som Nordens Ark gør en aktiv indsats for at beskytte dem.