Langrend i Sverige

(Svensk: Längdskidåkning i Sverige)

Langrend i Sverige

Foto: Tuana Aziz, CC BY 3.0

Siden er publiceret / opdateret: 6. november 2020

Løb langrend i det sydlige Sverige

I Sverige er langrend en folkeidræt, og om vinteren er der masser af langrendsspor overalt i landet, hvis vejret tillader det. Nogle skispor er præparerede, andre kan du selv være med at at lave. Husk at Allemandsretten betyder, at man må løbe på langrendsski stort set overalt i skov og på mark i Sverige.

Langrend ved Karlsnäsgården Friluftscenter og Vandrehjem

Vandrehjemmet i Blekinge tilbyder overnatning, gode langrendsspor lige uden for døren (forudsat at der er natursne) og en skishop, hvor du kan leje langrendsski.
Se Karlsnäsgården Friluftscenter og Vandrehjem.

Du kan også benytte langrendssporene ved de populære alpin-bakker i Sydsverige:

Langrend ved Ulricehamn - det nordlige Småland

Ulricehamn ligger i et kuperet terræn i det smålandske højland og er velegnet til langrend. Ved Lassalyckans idrotts- och friluftsområde øst for centrum, omkring seks km fra Ulricehamns skipister, findes præparerede løjper (5-15 km) i forskellige sværhedsgrader henvendt til både eliteløbere og motionister. Og der er snekanoner og aftenbelysning på dele af langrendsløjperne (3,5 km).

Ulricehamn har i de seneste år arbejdet på at udvikle deres langrendsområde. Vasaloppet (Vasaløbet) har udpeget Ulricehamn til at være officielt "Vasaloppet Center", det første officielle center i det sydlige Sverige. Med titlen følger øgede aktiviteter omkring træning, test og langrendsskoler.
Se Ulricehamn Skicenter.

Langrend - lav dine egen spor i naturen
Langrend - lav dine egen spor i naturen. Foto: © sydsverige.dk


Langrend ved Mullsjö - det nordlige Småland

Området omkring skibakken Mullsjö Alpin byder på flere langrendsspor. Når der er tilstrækkelig med natursne i området, præpareres et par korte spor til langrend, normalt på fem og 10 km. Sporene ligger ved Mullsjö Alpin. Hvis du er i tvivl om sporene er åbne, kan du altid sende en mail til folkene på Mullsjö Alpin. Andre spor ligger lige ved Mullsjö by.
Se Mullsjö Alpin.

Langrend ved Falköping - i Västra Götaland mellem Vänern og Vättern

Langrendssporene ved Mösseberg og Falköping Alpin varierer fra to til fem km. To spor på hver 2,5 km har aftenbelysning, heraf har to km spor kunstsne fra snekanoner, hvis der ikke er nok natursne i terrænet. Ud over disse spor er der et fladt fem-km spor kaldet "Burma 5" og et mere kuperet gult spor på fem km. Et populært spor for dem, der løber Vasaløb, er "Bommen", et spor der følger "Burma 5" i begyndelsen og derefter fortsætter på "Burmavägen" frem til en vejbom. Der er sporkort ved P-pladsen oppe på Mösseberg ved indkørslen til campingen.
Se Falköping Alpin.

Langrend ved Isaberg - det nordlige Småland

Isaberg er mest kendt for sine slalombakker, men der bliver præpareret langrendsspor, når der er tilstrækkelig med natursne i terrænet.
Se Skiferie i Isaberg.

Langrend ved Ulricehamn
Ulricehamn. Foto: Roger Borgelid


Langrend i Åkulla ca. 30 øst for Varberg - Halland

Åkulla ca. 15 km øst for Varberg er kendt for sine bøgeskove, mange søer og over 60 km vandrestier. Om vinteren er Åkulla desuden kendt for sine landrendsspor, op til ca. tre km i alt, med kunstsne, dvs. med sne fra snekanoner. Langrendssporene kan benyttes mod betaling. Beliggenhed: Kør til Åkulla Friluftsgård syd for Yasjön, ca. 15 km øst for Varberg, se under Links.

Langrend i Ätran ca. 60 øst for Varberg - Halland

Ätrans Skidcenter er et naturområde, hvor der om vinteren bliver lavet langrendsspor på 5, 7 og 10 km, når der er nok natursne. Et dagskort til områdets spor koster 60 SEK pr. dag. Læs mere om Ätran under links. Overnatning nær Ätran:
-Hytte i Halland, ca. 11 km fra Ätran. Udlejes også vinter
-Gällareds Bed & Breakfast, ca. 9 km fra Ätran

SE OGSÅ

Alpin skibakker i Sydsverige

Find langrendsspor i Sverige

Find flere svenske langrendsspor og langrendsløjper, se under Links.