Debat


Alle debatter

Skriv nyt indlæg

Wanås Slot

(Svensk: Wanås Slott)

Siden er publiceret / opdateret: 4. februar 2021
Maksimér
Kort over sydsverige
Åbningstider
Åbningstider 2021:
Skulpturparken:
Dagligt 10-17.

Kunsthallen med udstillinger:
Kunsthallen åbner for sæsonen i begyndelsen af marts. Se Wanås Slotts eget website under Links. Der er ikke offentlig adgang til slottet.
AdresseAdresse Adresse
Wanås Slott
Vanås 705
289 90 Knislinge
Sverige
GPSGPS GPS
Latitude : 56.1861
Longitude : 14.0455
(WGS84: Decimal)
Indstil din GPS
Wanås Slott
Foto: Anders Norrsell


Et gods med kunst

Slottet er en del af Wanås gods, der foruden slottet omfatter et økologisk drevet landbrug, skov, en udendørs skulpturpark og en kunsthal med skiftende udstillinger.

Kunst i slotsparken og kortmagasinet

I slottets tidligere kornmagasin og i den engelske slotspark har Stiftelsen Wanås Utställningar sine store årlige udstillinger. Slotsparken er åben for offentligheden (entré) og internationalt kendt for sine udstillinger af moderne kunst.
Læs mere om Wanås Kunstudstilling

Kunst på Wanås
Slottets tidligere kornmagasin danne ramme om Wanås Kunstudstillinger. Foto: Anders Norrsell


Slottets historie

Wanås Slot er privatejet, og der er ingen adgang til selve slottet, kun til parken og kunstudstillingerne. Siden begyndelsen af 1800-tallet har slottet været ejet af familien Wachtmeister, der benytter slottet som privat bolig. Det nuværende Wanås Slot er en firelænget bygning med hvidpudsede facader.

1400-tallet: Den ældste del af Wanås Slot stammer fra 1400-tallet, hvor det var ejet af familien Brahe, som også ejede Vittskövle Slot.

1500-1600-tallet: Den oprindelige bygning i sten blev udbygget til et renæssanceslot med fire fløje. Under Den nordiske syvårskrig (1563-1570) blev hovedbygningen ødelagt og nedbrændt af svenske tropper, men genopført efter krigen.

I 1649 havde Wanås Slot udviklet sig til centrum i et storgods, der bestod af 64 gårde rundt om i Göinge i Skåne.

Slottet er ombygget flere gange i 1700- og 1800-tallet. Sit nuværende udseende fik slottet ved en ombygning år 1900. Ved slottet ligger en slotsdam, der er resterne af en voldgrav.

Her finder du Wanås

Wanås slot ligger tre km vest for Knislinge ved vejen mellem Knislinge og Hässleholm.

Overnatning nær Wanås SlotSnapphanetiden

I 1600-tallet var Wanås centrum for danskernes modstandskamp mod svenskerne. Indtil 1658 var Skåne dansk, og slottet lå i grænseområdet mellem Danmark (Skåne) og Sverige (Småland) og havde dermed en udsat position.

I slotsparken står gamle bøge- og egetræer. Her står også snapphaneegen. Det er en 600 år gammel eg, som omtales i forfatteren Carl August Cederborgs (1849-1933) snaphaneromaner. Efter sigende er flere Snaphaner blevet hængt i træet. Cederborg gjorde Wanås Slot kendt gennem sine romantiske skildringer af de dansk-svenske krige i 1600-tallet på egnen, bl.a. i bogen Göingehövdingen.