Forsiden > Byer i Skåne > Her

Smygehuk

Siden er publiceret / opdateret: 29. september 2023
Maksimér
Kort over sydsverige
GPSGPS GPS
Latitude : 55.3378
Longitude : 13.358
(WGS84: Decimal)
Indstil din GPS
Sveriges sydligste punkt
Foto: News Øresund - Johan Wessman


Sveriges sydligste punkt

Smygehuk, ca. 14 km øst for Trelleborg og en km vest for Smygehamn, er Sveriges sydligste punkt og et populært udflugtsmål og samlingspunkt for fritidssejlere. Ved lystbådehavnen finder man røgeri og flere små spisesteder med udendørs servering og udsigt til lystbådene.

Udskibning af brændt kalk

I århundreder har mennesker brudt kalk i området omkring Smygehuk. Det kalkrige grundfjeld stikker frem flere steder, og kalkbrydningen har sat mange spor i landskabet. Ligesom i dag blev brændt kalk anvendt til mørtel og kalkning af huse.

Lystbådehavnen
Foto: Susanne Nilsson, CC BY-SA 2.0

Overnatning nær SmygehukI midten af 1800-tallet skød en række kuppelovne til kalkbrænding op omkring Smygehuk, hvoraf de otte er bevaret. Ved havnen står den største og ældste ovn fra 1850 som et mindesmærke over den svundne storhedstid.

Indtil 1950erne var Smygehuk en betydningsfuld udskibningshavn for brændt kalk. Skibene lå ude på reden, og alle varer blev læsset og losset ved hjælp af små pramme.

Vilde blomster

På grund af den kalkrige jord har området omkring Smygehuk en spændende flora. Tidligt på sommeren blomstrer et stort antal orkidéer i områder.

Købmandsmagasin med lokal kunst

Blandt stedets seværdigheder er det store købmandsmagasin øst for havnen, der blev bygget under Napoleonskrigene i starten af 1800-tallet. Om sommeren rummer bygningen Smygehuks turistbureau og skiftende udstillinger af lokal kunst og kunsthåndværk.

Købmandsmagasinet
Blandt Smygehuks seværdigheder er det store købmandsmagasin øst for havnen. Foto: Susanne Nilsson, CC BY-SA 2.0

Smygehuk købmandsmagasin
Købmandsmagasinet. Foto: © sydsverige.dk


Fyrtårn, vandrehjem og museum

Lige vest for Smygehuk finder man Smygehuks Vandrehjem indrettet i den gamle fyrmesterbolig ved Smygehuks fyr. Fyret blev opført i 1883 og er i dag museum. I 1975 blev det erstattet af et automatisk fyr. Fra det 17 meter høje fyr er der flot udsigt over havet. Der er stadig lys i det gamle fyr: Tidligere lyste en kraftig pære i fyret, i dag er der stadig lidt lys i fyret til glæde for turisterne og de lokale fritidsfiskere, der kan se lyset op til 15 km fra kysten.

Oplevelser og seværdigheder i omegnen af Smygehuk


Trelleborg (14 km)
Trelleborg er den sydligste købstad i Sverige. Klimaet er mildt, og for at understrege tingene har kommunen placeret ca. 100 store flytbare palmer i byen.

Svaneholms Slot (24 km)
Forsvarsborgen Svaneholms Slot øst for Malmø blev opført i 1530. Slottet har museum og byder på kulturelle aktiviteter.