Svaneholms Slot

(Svensk: Svaneholms Slott)

Svaneholms Slot

Svaneholms Slot blev bygget som en fritliggende forsvarsborg med fremspringende gavle. Foto: © sydsverige.dk

Siden er publiceret / opdateret: 5. februar 2024
Maksimér
Kort over sydsverige
Åbningstider
Åbningstider 2024:
29/3-1/4:
Dagligt 11-16.

1/4-14/6:
Lør-søn 11-16.

15/6-30/8:
Tirs-søn 11-16.

1/9-30/9:
Lør-søn 11-16.
AdresseAdresse Adresse
Svaneholms Slott
Svaneholm 21
274 91 Skurup
Sverige
GPSGPS GPS
Latitude : 55.5006
Longitude : 13.4779
(WGS84: Decimal)
Indstil din GPS

Forsvarsborg fra 1530

Det store firelængede Svaneholms Slot blev opført i 1530 på en holm i den daværende sø af riksråd Mourids Jepsen Sparre. Som andre skånske herremænd på den tid lå Mourids Jepsen Sparre i strid med ærkebiskoppen i Lund. Slottet blev bygget som en fritliggende forsvarsborg med fremspringende gavle, hvorfra man kunne beskyde eventuelle fjender.

Svaneholms Slott
Foto: skane.com © Birger Lallo


Fritænkeren Rutger Macklean

I 1780'erne blev Svaneholms Slot overtaget af generalen og fritænkeren Rutger Macklean (1782-1816), som blev den første i Sverige til at gennemføre en række landboreformer, der kunne forbedre bondestandens livsvilkår. Bl.a. gennemførte han landsbyernes udskiftning, hvor landsbyerne blev opløst og jorden samlet omkring de udflyttede gårde. Desuden var han med til at afskaffe det gamle hoverisystem, hvor bønderne skulle arbejde på herremændenes jord et antal dage om året. I stedet skulle bønderne betale afgift i rede penge til herremændene.

Det nye system gjorde landbruget mere effektivt, og i begyndelsen af 1800-tallet dannede det forbillede for en ny jordfordelingslov i Sverige. Et rum på Svaneholms Slots museum er tilegnet Rutger Macklean.

Svaneholms Slot
Foto: © sydsverige.dk


Slot med et fint egnsmuseum

Svaneholms Slot rummer et af Sveriges fineste egnsmuseer med samlinger af tekstiler, folkedragter, redskaber, legetøj, våben, mønter m.v. Læs mere om Svaneholms Slots Museum. På slottet kan man desuden besøge Café Rökhuset, der tilbyder kaffe, the, kage og lidt smørrebrød.

Kulturelle aktiviteter på Svaneholms Slot

Svaneholms Slot byder på mange særudstillinger og kulturelle aktiviteter i løbet af året, fx slotsvandringer, modeopvisning, midsommerfest og meget andet, se program på slottets eget website under Links.

Overnatning nær Svaneholms SlotSlotspark

Slotsparken er i romantisk stil med parvis plantede egetræer, rododendron, rødbøg, rødel, pyramideelge m.m. Fra slottet kan man følge den gamle jagtsti Svanholmsrundan rundt om søen. Svaneholms slot og slotspark har siden 1935 været ejet af Svanholms slotts Andelsförening.

Her finder du slottet

Svaneholms Slot ligger ved Svaneholmssøen omgivet af bøgeskove ca. 35 km øst for Malmø. Følg fx hovedvej E65 fra Malmø i retning mod Ystad. Lige før Skurup by er der skilte til slottet.

SE OGSÅ

Flere slotte og herregårde i Skåne

I robåd på Svaneholmssjön

Det er muligt at leje en robåd på slottet, hvis man vil fiske eller blot sejle en tur på Svaneholmssjön.