Älmhult

Vejen ind til Älmhult C

Byen, hvor IKEA blev grundlagt, vil i dag gerne fremstå som en international by. Foto: © sydsverige.dk

Siden er publiceret / opdateret: 29. september 2023
Maksimér
Kort over sydsverige
GPSGPS GPS
Latitude : 56.55138
Longitude : 14.13724
(WGS84: Decimal)
Indstil din GPS

Byen med de mange varehuse

Älmhult med ca. 9000 indbyggere er en traditionel svensk provinsby bortset fra de mange varehuse, der sætter deres præg på byen. Her kæmper supermarkeder som Maxi ICA, Konsum Extra og Willy:s om at være størst og overgå hinanden.

Nyt IKEA-museum i det gamle varehus

Langs indfaldsvejene til Älmhult falbydes maskiner, biler m.v., og midt i byen, på Ikeagatan, finder man IKEAs Hotel, hvor der tidligere var hovedkontor og varehus. Det var her, at IKEA blev grundlagt af Ingvar Kamprad som et lille postordrefirma i 1953.

I dag er det tidligere varehus omdannet til IKEA-museum. Museets udstillinger fylder fire etager og fortæller om det svenske møbeleventyr og dets historie.


Kortet er oprettet af sydsverige.dk.
Oplevelser i Älmhult. Klik på symbolerne på kortet for mere info. Du kan også zoome ind / ud på kortet og klikke øverst til venstre for at skifte til satellit-visning.


Overnatning i eller nær Älmhult. Afstande fra togstationenDet nye IKEA

Lidt øst for centrum, nær hovedvej 23, har IKEA opført verdens største IKEA-varehus (adresse: Handelsvägen 4).

Carl von Linnés fødested 10 km nord for Älmhult

Fra Älmhult kan det anbefales at tage den gamle landevej nordpå i retning af Stenbrohult og Diö. Før Diö er der skilt til Linnés Råshult, hvor Sveriges berømte naturforsker Carl von Linné blev født i 1707. Linnés Råshult byder på 1700-tals haver, kulturstier og et gammelt landbrugslandskab, som det kan have set ud på Linnés tid.

Linnéhaven i Råshult
Linnés Råshult. Foto: © sydsverige.dk


Kanotur på Möcklen - 15 km nord for Älmhult

På venstre side af den gamle landevej nord for Älmhult ligger søen Möckeln (dog ikke synlig fra vejen), en perle omgivet af flere naturreservater, bl.a. Höö Naturreservat. Möckeln er forbundet med Helge å, som er en populær kanorute (se Kano på Helge å).

Cykeltur i Linnés Hembygd ved Älmhult

Cykelruten "I Linnés Hembygd" nord for byen er en dejlig cykelrute ad småveje, skovveje og grusstier ved den store sø Möcklen i Småland. Ruten passerer forbi seks naturreservater og kulturreservatet Linnés Råshult. Se Cykeltur i Linnés Hembygd ved Älmhult.

Badesøen Möcklen

Möcklen er en god badesø med har flere gode strande, bl.a.:
- Böckhult badplats i sydspidsen af Möcklen (GPS 56.56846, 14.12897).
- Diö badplats ved Diö (GPS 56.64671, 14.22034).
- Möcklen Badplats (GPS 56.58041, 14.15328).
Alle koordinater er WGS84: Decimal.

Linnéleden

Den gamle landevej fra Älmhult gennem Stenbrohult og Diö og videre op til Eneryda (i alt ca. 20 km) går også under navnet Linnéleden. Vejen slynger sig gennem et smukt kulturlandskab. Lige nord for Älmhult er der på højre side af vejen opstillet en informationstavle, der beskriver de mange seværdigheder langs vejen.

Køb kort over Älmhults omegn

I vores webshop kan du vælge mellem to typer kort over Älmhult og omegn: Ljungby Sverigeserien - Topo50 - blad 16 i målestok 1:50.000 er velegnet til for eksempel vandreture og kanoture nord for Älmhult. Cykelkort blad 4 i målestok 1:90.000 viser cykelruter i det nordvestlige Skåne og omkring Älmhult.

Ljungby Sverigeserien - Topo50 - blad 16. Målestok 1:50.000
Ljungby
Sverigeserien
Topo50 - blad 16
Cykelkartan 4 - Skåne nordøst. Målestok 1:90.000
Cykelkartan 4


Oplevelser og seværdigheder i omegnen af Älmhult


Höö Naturreservat (15 km fra Älmhult)
200 arter vilde blomster vokser i naturreservatet på den lille ø med samme navn i søen Möckeln nord for Älmhult. Øen er forbundet til fastlandet med en lille bro. Landskabet på Höö er kuperet med en mosaik af marker, enge, græsgange og løvskov. På øen har bønderne gennem århundreder haft agerbrug, sat kreaturerne på græs og høstet hø til vinterfoder - deraf navnet Höö.