Bäckaskog Slot

(Svensk: Bäckaskog slott)

Bäckaskog Slot

Bäckaskog Slot. Foto: © sydsverige.dk

Siden er publiceret / opdateret: 22. januar 2024
Maksimér
Kort over sydsverige
Åbningstider
Åbningstider 2024:
Slotsparken er åben hele året.
AdresseAdresse Adresse
Bäckaskog slott
Barumsvägen 255
290 34 Fjälkinge
Sverige
GPSGPS GPS
Latitude : 56.0869
Longitude : 14.348
(WGS84: Decimal)
Indstil din GPS

Slottet

Tilbage i 1200-tallet blev Bäckaskog munkekloster opført på et smalt næs mellem Oppmannasjön og Ivösjön. I dag består slottet af længer i tegl opført 1580-1650 på resterne af det gamle kloster. Fra klostertiden er kirken fra 1280 bevaret. Bäckaskog Slot danner ramme om fester, bryllupper og konferencer. Desuden findes her en restaurant.

Slotsparken

Gangstierne inde i slotsparken leder forbi en urtehave med lægeplanter, en bibelsk have med planter omtalt i Bibelen og en nyere rosengård og et orangeri (væksthus) fra Karl den 15. tid.

Vandrestier

Du kan også vælge mellem tre vandrestier på hhv. 1100, 2200 og 3000 meter rundt på slottets jord. En længere vandresti fører op til naturreservat Kjugekull.

Bäckaskog Slott
Fotos: Kristianstads kommun/Claes Sandén

Overnatning nær Bäckaskog SlotBäckaskog Slots historie

De to søer Ivösjön og Oppmannasjön var i middelalderen forbundet af en bæk, som var rig på fisk. Hertil flyttede munkene, efter at præmonstratenser klostret i Vä sydvest for Kristianstad var brændt i 1213. Mellem de to søer grundlagde de et nyt kloster, som fik navnet Bäckaskog. Her levede munkene af fiskeri, landbrug og havedyrkning.

Ved Reformationen i 1536 blev klostret nedlagt, og bygningerne inddraget af den danske konge. Han overlod anlægget til den danske adelsmand Gert Jensen Ulfstand mod at han forsørgede de tilbageværende munke. Slottet var herefter i bl.a. familierne Bille og Brahes eje.

I 1678, under Den skånske krig (1675-1679), flyttede den svenske guvernør Rutger von Ascheberg ind på Bäckaskog Slot, som stod tomt, efter at den tidligere danske ejer var flygtet til Danmark.

Bäckaskog Slott


Fra 1685 til 1818 fungerede Bäckaskog Slot som bolig for chefen for det Sydskånske Kavaleriregiment. I 1818 overtog kronprins Oscar slottet, og han overlod det siden til sin søn Karl den 15. Han brugte slottet som sommerresidens og lystslot fra 1845 til sin død i 1872. Karl den 15. levede et løssluppent liv med erotiske udskejelser, og i dag hævder flere på egnen, at de nedstammer fra kongen.

SE OGSÅ

Flere slotte og herregårde i Skåne

Naturen i omegnen

Klippeknuden Kjugekull, ved Ivösjöns sydvestlige bred syd for Bäckaskog, var et af Karl den 15.s foretrukne udflugtsmål. Fra den gamle kæmpehøj på toppen af Kjugekull har man en af Skånes bedste udsigter over Ivö og Østersøen.