Lystfiskeri i Helge å i Skåne

Siden er publiceret / opdateret: 21. januar 2021
Kort over sydsverige
Lystfiskeri i Helge å
Du kan bl.a. fange regnbueørred i indsøer på Helge å. Foto: Fiske 2012, CC BY 2.0


Å med 36 fiskearter

Helge å er kendt for sine mange fiskearter, over 36 forskellige arter lever i åen. Helge å har et godt ørredfiskeri, desuden kan man bl.a. fange aborre, gedde, suder, skalle og brasen. Læs mere om arter og fiskeregler i den øvre og nedre del af Helge å under Links.

Øvre, mellem og nedre Helge å

Den 190 km lange Helge å udspringer i Småland og munder ud i Hanöbugten syd for Åhus i Skåne. Undervej passerer åen gennem flere søer. Helge å løber ca. 80 km gennem Skåne og opdeles her i tre fiskeafsnit:

Den øvre del af Helge å (Övre Helge å) fra Småland-Skåne grænsen til Osby. På den ca. 20 km lange strækning mellem Ryfors og Hästberga damm er der masser af ørred egnet til fluefiskeri.

Den mellemste del af Helge å fra Osby til Araslövssjön lidt nord for Kristianstad

Den nedre del af Helge å (nedre Helge å) fra Araslövssjön lidt nord for Kristianstad til åen udmunder i havet. Denne strækning er ca. 35 km og omfatter også Hammarsjön syd for Kristianstad.

Kortet er oprettet af sydsverige.dk.
Kortet viser:
1. Den øvre del af Helge å fra Småland-Skåne grænsen til Osby
2. Den mellemste del af Helge å fra Osby til Araslövssjön nord for Kristianstad
3. Den nedre del af Helge å fra Araslövssjön til åens udmunding i havet ved Yngsjö.
Du kan zoome ind / ud på kortet og klikke øverst til venstre for at skifte til satellit-visning.Bo i fiskecamp og lej båd i Glimminge

På den nedlagte jernebanestation i Glimminge, som ligger lige ud til Helge å, kan du leje båd og overnatte i telt i en fiskecamp - se den orange markering på kortet herover. "Glimminge Station" er et vandrehjem indrettet i gamle togvogne, og stedet tilbyder også faciliteter og både til jer, der vil fiske. Se linket til "Glimminge Station" under Links.

Overnatning nær Kristianstad ved den nedre del af åenFiskemetoder

Flue, spinder, medefiskeri, isfiskeri og trolling. Ifølge de lokale turistmyndigheder ser fiskesæsoen i åen og søerne, som åen løber igennem, sådan ud:

Forår: Sø- og kystfiskeri efter gedde. Havørred fra kysten og i åen. Regnbueørred i søerne. Trolling efter laks.
Sommer: Medefiskeri efter brasen, skalle og suder i indsøer og ved kysten. Trolling efter laks, havørred og regnbueørred. Spinde- og medefiskeri efter aborre. Kyst- og indsøfiskeri efter gedde. Regnbueørred i indsøer. Medefiskeri efter ål.
Efterår: Trolling efter laks og havørred.
Vinter: Havørred fra kysten (hvor Helge å løber ud ved Åhus). Isfiskeri efter gedde, aborre og regnbueørred. Kystfiskeri efter gedde.

Køb kort over Helge å og omegn

Kristianstad Sverigeserien - Topo50 - blad 6 i målestok 1:50.000 dækker Helge å, som vises på kortet herover, borset fra de første ca. 10 km mellem Visseltofta og Skeingesjön vest för Osby. Dvs. Skeingesjön er med på kortet med ikke strækningen videre op til Visseltofta. Du kan købe kortet i vores webshop.

Kristianstad Sverigeserien - Topo50 - blad 6. Målestok 1:50.000
Kristianstad
Sverigeserien
Topo50 - blad 6


Fiskekort

Der kræves fiskekort. Se priser for hhv. øvre Helge å og nedre Helge å under Links.

SE OGSÅ

- Kävlinge å, blandt Europas bedste geddeåer
- Rönne å, kendt for bestanden af atlanterhavslaks
- Fiskearter - svenske og danske navne