Lystfiskeri i Helge å

Siden er publiceret / opdateret: 11. januar 2019
Kort over sydsverige
Lystfiskeri i Helge å
Du kan bl.a. fange regnbueørred i indsøer på Helge å. Foto: Fiske 2012, CC BY 2.0


Å med 36 fiskearter

Helge å er kendt for sine mange fiskearter, over 36 forskellige arter lever i åen. Helge å har et godt ørredfiskeri, desuden kan man bl.a. fange aborre, gedde, suder, skalle og brasen. Læs mere om arter og fiskeregler i den øvre og nedre del af Helge å under Links.

Øvre, mellem og nedre Helge å

Den 190 km lange Helge å udspringer i Småland og munder ud i Hanöbugten syd for Åhus i Skåne. Undervej passerer åen gennem flere søer. Helge å løber ca. 80 km gennem Skåne og opdeles her i tre fiskeafsnit:

Den øvre del af Helge å fra Småland-Skåne grænsen til Osby. På den ca. 20 km lange strækning mellem Ryfors og Hästberga damm er der masser af ørred egnet til fluefiskeri.

Den mellemste del af Helge å fra Osby til Araslövssjön lidt nord for Kristianstad

Den nedre del af Helge å fra Araslövssjön lidt nord for Kristianstad til åen udmunder i havet. Denne strækning er ca. 35 km og omfatter også Hammarsjön syd for Kristianstad.

Kortet viser:
1. Den øvre del af Helge å fra Småland-Skåne grænsen til Osby
2. Den mellemste del af Helge å fra Osby til Araslövssjön nord for Kristianstad
3. Den nedre del af Helge å fra Araslövssjön til åens udmunding i havet ved Yngsjö.
Du kan zoome ind / ud på kortet og klikke øverst til venstre for at skifte til satellit-visning.Bo i fiskecamp og lej båd i Glimminge

På den nedlagte jernebanestation i Glimminge, som ligger lige ud til Helge å, kan du leje båd og overnatte i telt i en fiskecamp - se den orange markering på Google-kortet herover. "Glimminge Station" er et vandrehjem indrettet i gamle togvogne, og stedet tilbyder også faciliteter og både til jer, der vil fiske. Se linket til "Glimminge Station" under Links.

Fiskemetoder

Flue, spinder, medefiskeri, isfiskeri og trolling. Ifølge de lokale turistmyndigheder ser fiskesæsoen i åen og søerne, som åen løber igennem, sådan ud:

Forår: Sø- og kystfiskeri efter gedde. Havørred fra kysten og i åen. Regnbueørred i søerne. Trolling efter laks.
Sommer: Medefiskeri efter brasen, skalle og suder i indsøer og ved kysten. Trolling efter laks, havørred og regnbueørred. Spinde- og medefiskeri efter aborre. Kyst- og indsøfiskeri efter gedde. Regnbueørred i indsøer. Medefiskeri efter ål.
Efterår: Trolling efter laks og havørred.
Vinter: Havørred fra kysten (hvor Helge å løber ud ved Åhus). Isfiskeri efter gedde, aborre og regnbueørred. Kystfiskeri efter gedde.

Køb kort over Helge å og omegn

Terrängkartan 515 i målestok 1:50.000 dækker Helge å mellem den store sø Möcklen nord for Älmhult i Småland og ned til Östanå (blå markering på kortet herover).

Terrängkartan 509 viser den sydlige del af Helge å mellem Östanå og Hammarsjön syd for Kristianstad. Den sidste del fra Hammarsjön til Helge å løber ud i Østersøen er ikke med på kortet. Du kan købe begge kort i vores webshop.

Terrängkartan 515. Målestok 1:50.000
515 Älmhult
Terrängkartan
Terrängkartan 509. Målestok 1:50.000
509 Hässleholm
Terrängkartan


Fiskekort

Der kræves fiskekort. Se priser for hhv. øvre Helge å og nedre Helge å under Links.

SE OGSÅ

- Kävlinge å, blandt Europas bedste geddeåer
- Rönne å, kendt for bestanden af atlanterhavslaks
- Fiskearter - svenske og danske navne