Bosjökloster i Midtskåne

(Svensk: Bosjökloster Slott & Trädgårdar)

Bosjökloster

Foto: © sydsverige.dk

Siden er publiceret / opdateret: 24. januar 2024
Maksimér
Kort over sydsverige
Åbningstider
Åbningstider 2024:
Slotspark og haver er åbne hele året:
Vinter: kl. 9-17.
Sommer: Se tider på Bosjöklosters eget website.

Slot og udstillinger:
Se tider på Bosjöklosters eget website under Links.
AdresseAdresse Adresse
Bosjökloster Slott
Bosjökloster 111
243 95 Höör
Sverige
GPSGPS GPS
Latitude : 55.8769
Longitude : 13.5193
(WGS84: Decimal)
Indstil din GPS

Grundlagt som benediktinerkloster

Bosjökloster Slot ved Ringsjön i Midtskåne var oprindeligt et benediktinerkloster. I dag er slottet en turistattraktion med udstillinger, rundvisninger, restaurant, mv.

Bosjökloster Slot er grundlagt omkring år 1080 af nonner fra benediktinerordenen. Gennem flere hundrede år var Bosjökloster det rigeste kloster i Danmark med en meget høj anseelse. Klostret gav aflad til alle, som besøgte det, eller som bevilgede gaver. Især under pesten i 1300-tallet strømmede det ind med gaver fra folk, som håbede, at de derved kunne undgå den sorte død.

Nonnerne modtog også unge piger til opfostring. For at blive optaget på klostret måtte novicerne have store gaver med sig. Det var derfor kun velhavende familier, der søgte til Bosjökloster, for at deres døtre her kunne få en god opdragelse.

Bosjökloster Slot var oprindeligt et benediktinerkloster
Foto: © sydsverige.dk

Overnatning nær BosjöklosterSlotsparken med café og restaurant

Til Bosjökloster hører en stor smuk slotspark med bl.a. rosengård, urtehave, haveterrasser, engelsk park og et egetræ, der er over 1.000 år gammelt. I slotsparken finder man Bosjökloster Café & Restaurant, hvor man kan låne en robåd og tage på sejltur på søen (lån af robåd inkluderet i entréen).

Klosterkirken

Klosterkirken ved siden af klostret er fra midten af 1100-tallet og bygget i sandsten fra Höör-egnen. Nonnekirkegården nord for kirken rummer en del runde gravsten, hvoraf nogle kan være nonnegravsten.

Her finder du Bosjökloster

Bosjökloster ligger på en halvø mellem Ö og V. Ringsjön, syv km syd for Höör. Følg vej 23 fra Höör.

SE OGSÅ

Flere kirker og klostre i Skåne

Bosjöklosters kirke

Bosjöklosters kirkegård
Fotos: © sydsverige.dk


Tiden efter reformationen

Bosjökloster var benediktinerkloster frem til Reformationen i 1536, hvor Christian 3. inddrog klostret og tildelte det den afsatte ærkebiskop i Lund Torbern Bille, mod at han sørgede for de tilbageværende nonners underhold. Bille tilhørte 1500-tallets fremmeste danske adelsslægt, som ejede flere godser i Skåne. Fra 1560 til 1604 tilhørte Bosjökloster fru Thale Ulfstand.

I 1870'erne blev Bosjökloster kraftigt ombygget af den kontroversielle arkitekt Helgo Zettervall. Bygningerne fik et senmiddelalderligt præg, som var på mode på den tid.